VVD Westerkwartier wil ruimte bieden aan bedrijven in de verschillende dorpen

Op woensdag 16 februari stond de Omgevingsvisie op de agenda van de gemeenteraad in het Westerkwartier.  

In de voorliggende omgevingsvisie stond verwoord dat de gemeente geen uitbreiding van bedrijventerreinen wil bij de basisdorpen zoals Aduard, De Wilp, Ezinge, Oldehove, Oldekerk-Niekerk, Opende en Zevenhuizen. Dit is voor de VVD onbegrijpelijk. Vandaar dat de VVD tijdens de raadsvergadering  een amendement ( wijzigingsvoorstel) indiende op de omgevingsvisie, die door meerdere partijen mede is ondertekend. In het wijzigingsvoorstel werd gepleit voor het bieden van de mogelijkheid tot uitbreiding of ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen, wanneer op de bestaande bedrijventerreinen geen mogelijkheden meer zijn. Ook vanuit ondernemers en dorpsbelangenverenigingen was al via zienswijzen, inspreekrecht en media opgeroepen aan de gemeente om de dorpen niet op slot te zetten voor bedrijven. 

Door de VVD werd het belang van ondernemers in de dorpen benadrukt. “Denk alleen al aan de werkgelegenheid en de financiële impuls die zij met zich meebrengen voor lokale initiatieven en verenigingen”, aldus raadslid voor de VVD Jeroen Betten.

Nadat wethouder Westra (CDA) het woord had genomen, volgde een schorsing waarna de VVD het amendement over bedrijventerreinen heeft gewijzigd om een meerderheid in de Raad te behouden. Het uiteindelijke resultaat is dat de positie van ondernemers in de basisdorpen is verbeterd. Voortaan mogen bedrijventerreinen in de eerder genoemde dorpen uitbreiden. De VVD had het liefst gezien dat ook lokaal de ruimte werd gegeven aan dorpen om nieuwe bedrijventerreinen in de toekomst te kunnen realiseren als daar lokaal vraag en behoefte naar zou zijn

Jeroen Betten VVD: “ Laat er geen misverstand over bestaan dat de VVD wél ruimte wilde hebben voor het realiseren van nieuwe bedrijventerreinen in deze dorpen. Dat betekent niet dat het moet, maar wel dat het moet kunnen. Hierbij vinden we het uiteraard belangrijk dat er steeds sprake is van een brede belangenafweging en dat er aansluiting wordt gezocht bij de bestaande schaal en omvang van het betreffende dorp/bedrijventerrein. Volgens ons was er met de oorspronkelijk door ons ingediende amendement voldoende waarborg voor het kunnen leveren van maatwerk.”

Naast dit amendement heeft de VVD nog een viertal andere amendementen ingediend. Alle amendementen werden met een meerderheid aangenomen. Zo werd o.a. de positie van het coulisselandschap verstevigd voor het zuidelijk westerkwartier.  

Ook een VVD-motie om streekproducten meer onder de aandacht te brengen om zo de positie van lokale ondernemers te versterken werd door een meerderheid van de raad ondersteund.