Oud-wethouder Olga Hartman van Loppersum op de lijst VVD Westerkwartier

Olga Hartman-Togtema doet namens de VVD Westerkwartier mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze staat op de tweede plaats op de kandidatenlijst. De inwoonster van Zevenhuizen was in het verleden namens de VVD onder meer lid van de Provinciale Staten van Groningen, raadslid en wethouder in Loppersum.


“Ik wil mij de komende jaren in het bijzonder inzetten voor de agrarische ondernemers en hobbyboeren in het Westerkwartier. Dat betekent onder meer dat gekeken moet worden naar de bestemmingsplannen van het buitengebied. Agrarische ondernemers en hobbyboeren hebben last van regelgeving. Zij kunnen niet voldoende uitbreiden, ook al zou dat het dierenwelzijn ten goede komen. Zo moet er meer ruimte zijn om schuilgelegenheden te realiseren, zoals schuilstallen of natuurlijke beschutting. Dat is met name belangrijk doordat klimaatverandering zorgt voor steeds extremere weersomstandigheden. Paarden, evenals andere weidedieren, moeten hiertegen beschermd worden. De gemeente Westerkwartier moet inwoners ook de ruimte geven om hun dieren te kunnen beschermen. De VVD wil bedrijven niet op slot zetten als het gaat om aanpassingen in het kader van dierenwelzijn.


Ik ben zelf verhuisd naar het Westerkwartier vanwege mijn paardenhobby naar het mooie “Westerkwartier Paardenkwartier”. Als hobbyboer in het buitengebied van Zevenhuizen fok ik NWR Welshpony’s en schapen. Dat in de gemeente Westerkwartier het momenteel niet is toegestaan om een gepaste schuilgelegenheid te creëren heeft consequenties. Zo wordt verrommeling van het landschap in de hand gewerkt, terwijl we allemaal zo trots zijn op het Groninger landschap. Ik zie nu veel provisorische bouwwerken in de weilanden die nog net binnen de beperkende regels vallen. Het betekent ook voor agrarische ondernemers en hobbyboeren dat zij soms gedwongen wordt om pony’s en schapen op stal te zetten bij grote hitte. Ik vind dat niet alleen een verarming van ons mooie buitengebied, maar ook een risico voor het dierenwelzijn.


Een ander heet hangijzer vormt het beheer van het landschap in de gemeente Westerkwartier. Het is de VVD al langere tijd een doorn in het oog dat agrariërs en hobbyboeren de laatste jaren steeds vaker geconfronteerd worden met vergiftiging van hun dieren, zoals door Jakobskruiskruid. De VVD heeft de afgelopen raadsperiode daar ook schriftelijke vragen over gesteld (2019). Het College van B&W vond het niet noodzakelijk om samen met partners over te gaan op actief groenbeheer van Jakobskruiskruid. Zij stelden dat iedere landbeheerder zelf verantwoordelijk is voor het eigen groen als het gaat om beheer van het Jakobskruiskruid. Het probleem voor eigenaren van dieren is dat het Jakobskruiskruid zich juist kan verspreiden van het gemeentelijk groen naar het eigen perceel, waardoor het welzijn van dieren in gevaar komt. Het is voor boeren en eigenaren van dieren dweilen met de kraan open met het huidige bermbeheer van de gemeente Westerkwartier. Het is voor het dierenwelzijn van groot belang dat de gemeente giftige planten rondom dierenweiden verwijderd. De gemeente Westerkwartier moet dit oppakken in samenwerking met de agrarische sector en hobbyboeren.  Immers, de agrarische sector is één van de belangrijkste beheerders van het buitengebied. Zo kunnen zij gezamenlijk werken aan een versterking van de biodiversiteit en het versterken van het coulisselandschap (houtsingels) in het zuidelijk westerkwartier, zonder schade te veroorzaken bij boeren of dieren.”


Veel mensen hebben niet door hoe waardevol de paardensector is voor het Westerkwartier. Dat moet veranderen. De paardensector kent sport, recreatie, handel, toerisme, fokken en onderwijs. Het Westerkwartier heeft een aantrekkelijk Hippisch vestigingsklimaat. Er zijn veel hippische ondernemers in ons gebied met kennis, passie en betrokkenheid. Centraal daarin staat het paardencentrum van HJC Manege in Tolbert. Op deze locatie komen fokkerij, sport, onderwijs, handel, recreatie en toerisme samen. Een ontzettend waardevolle plek. De VVD draagt graag bij aan het bieden van kansen voor deze ondernemers in de paardensector in al haar facetten. Hippische ondernemers waarvan het perceel niet aangemerkt wordt als agrarisch terrein of als het bedrijf wordt aangemerkt als ‘professioneel’ hebben gewoon een probleem. Zij lopen tegen belemmerende regelgeving aan van de gemeente en van de provincie. De VVD wil dat de gemeente Westerkwartier meer ruimte biedt aan hippische ondernemers en paardenhouders in het buitengebied door te kijken naar eigen regels en het gesprek aan te gaan met de provincie Groningen. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden komen voor het buitenrijden met paarden, hetgeen dankzij een amendement van de VVD in de omgevingsvisie is terechtgekomen. Al met al is er op deze terreinen nog veel werk aan de winkel in de gemeenteraad van het Westerkwartier. Ik hoop daar namens de VVD een bijdrage te mogen leveren.